We kennen het allemaal, je zit uren te zoeken op google of een andere zoekrobot en je vind maar niet het juiste antwoord dat je moet hebben.


Misschien ligt het niet aan google zelf, maar aan de manier waarop je zoekt.


Hier vind je een aantal tips om de 'juiste' vraag te stellen. Een meer uitgebreide lijst vind je hier.


Webgeschiedenis

In uw webgeschiedenis wordt een overzicht bijgehouden van de websites die u heeft gezocht en een tijdlijn met uw acties. U kunt bovendien uw eigen online geschiedenis doorzoeken. Probeer het eens uit op www.google.nl/history.

Beschrijvende woorden gebruiken

Hoe unieker het woord dat u opgeeft, hoe groter de kans dat uw zoekopdracht relevante zoekresultaten oplevert. [ringtones van beroemdheden] werkt daarom waarschijnlijk beter dan [geluid van beroemdheden]. Het is echter mogelijk dat een woord de correcte betekenis heeft, maar niet het woord is dat de meeste mensen gebruiken. Mogelijk worden dan niet de juiste pagina's weergegeven.

Minder is meer

Eenvoudige zoekopdrachten van één of twee woorden bieden u meestal de breedste resultaten. Begin met korte zoektermen en verfijn uw zoekresultaten vervolgens door meer woorden toe te voegen.

Zoeken naar een exacte woordgroep

Plaats dubbele aanhalingstekens rond woorden "[elk gewenst woord]" om naar een exacte woordgroep in exact die woordvolgorde te zoeken. Houd er rekening mee dat u mogelijk relevante resultaten uitsluit door met aanhalingstekens te zoeken. Als u bijvoorbeeld zoekt naar"Alexander Bell", krijgt u geen pagina's te zien waarop zijn naam wordt geschreven als Alexander G. Bell.

Zoeken binnen een specifieke site

Begin uw zoekopdracht met site: als u weet dat u uw antwoord van een bepaalde site of bepaald type site (.org, .edu) wilt ontvangen. Bijvoorbeeld: site:edu ofsite:volkskrant.nl.